Krystalizace medu - jak ztekutit zkrystalizovaný med?

Krystalizace medu je přirozená vlastnost, při které se tekutý med postupně mění na pevnější. Má krystalickou strukturu.

Tento jev není známkou zkažení medu, ale spíše důkazem jeho kvality a přírodního původu.

Med si i po krystalizaci zachovává své blahodárné vlastnosti.

 

Hlavní důvody krystalizace, znáte je?

  1. Hlavní roli hraje poměr glukózy a fruktózy.  Čím je nižší obsah glukózy, tím je krystalizace pomalejší. Medy s vyšším podílem fruktózy (např. akátový) zůstávají tekuté delší dobu. Nejrychleji krystalizují medy květové.
  2. Dalším zásadním faktorem je teplota pří které se med skladuje. Obecně má med rád chladno a temno a teplotu kolem 15-20  °C. 

Jak ztekutit zkrystalizovaný med?

V domácím prostředí je nejlepším způsobem vodní lázeň. Vodní lázeň je také nejšetrnějším způsobem jak vrátit med do tekutého stavu.
Vodu v hrnci zahříváme na cca 40 °C, vložíme zkrystalizovaný med, jak povolí začneme ho promíchávat až do doby než docílíme požadované konzistence.